Apua ja neuvoa alueen yrityksille koronaviruksen jyllätessä

 

korona_banneri_585x400-002


Soita niin neuvomme!
Yritysneuvojat apunasi Kemissä:


Ella Saarenpää
040 7612174 | ella.saarenpaa@digipolis.fi 

Teemu Saralampi
040 1977149 | teemu.saralampi@digipolis.fi

Koronapäivystys ma-pe klo 8-10, myös päivystyksen ulkopuolella vastaamme yhteydenottoihin.

Älä epäröi soittaa!

 


Päivitämme alle tietoa ja hyödyllisiä linkkejä 
(viimeisin päivitys 30.3. klo: 10:48):

Ajankohtaista alueen yrityksille

 • Yksinyrittäjille on tulossa Työ- ja elinkeinoministeriöstä tukea, jota kunnat tulevat jakamaan. Tuen hakemisen aikataulu ei vielä ole tiedossa! Tiedotamme heti, kun saamme asiasta lisätietoa. Teemme tarvittavia valmisteluja parhaillaan myös Kemissä.

 • Kemiläisille ja muille alueen yrittäjille on avattu yhteistyössä Meri-Lapin Nuorkauppakamarin kanssa Tue paikallista Meri-Lappi -FB-ryhmä, jossa yritykset voivat viestiä kuluttajille, MITÄ palveluja ja MITEN ne ovat asiakkaiden saatavilla poikkeuksellisessa tilanteessa.

 • Yrittäjä, muista viestiä kuluttajalle palveluistasi poikkeustilanteessa! Kannattaa hyödyntää maksutonta tuepaikallista.fi -sivustoa palveluiden markkinoimiseen. Sivustolla ilmoitetut kemiläisten yritysten kotiinvietävät palvelut kootaan myös ikäihmisille palvelulistaksi.

 • Rahoitusratkaisut poikkeustilassa -webinaari yrityksille 2.4.2020 klo 9:00
  Kasvu Open järjestää yhteistyössä Nordean, Finnveran ja Business Finlandin kanssa yrityksille mahdollisuuden kysyä ja saada vastauksia juuri heille tärkeimpiin kysymyksiin erityisesti talouden näkökulmasta. Edellinen webinaari täyttyi hetkessä, joten ilmoittaudu viipymättä mukaan täällä!

 

Yleisiä ohjeita, linkkejä ja tietoja

 • Suomen Yrittäjät on koonneet kattavaa tietoa koronan vaikutuksista yrittäjille. Lisäksi heidän korona-aiheisten tietoiskujen tallenteet löydät täältä

  • Facebookissa on kaikille yrittäjille avoin valtakunnallinen Yrittäjät #ostapieneltä -ryhmä, jossa tarjotaan infoa ja vertaistukea - ryhmässä vierailee asiantuntijoita vastaamassa yrittäjien kysymyksiin

 • Pankit tarjoavat niin kuluttaja- kuin pk-asiakkaillekin apua koronakriisissä. Olethan ajoissa yhteydessä omaan pankkiisi! Pankit suosittelevat sähköisten palveluidensa käyttöä

 • Finnveran ohjeet poikkeukselliseen tilanteeseen on koottu tänne. Finnvera palvelee asiakkaittaan sivustonsa chatin kautta sekä näissä numeroissa:

  • Rahoitusneuvonta Puh. 029 460 2580

  • Laskut ja muu asiointi Puh. 029 460 2790

 • YEL ja TyEL Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut TyEL- ja YEL-vakuutusehtoihin poikkeussäännön, joka antaa työeläkeyhtiöille mahdollisuuden myöntää asiakkailleen 3 kuukautta pidemmän viivästyskorottoman maksuajan. Kukin työeläkevakuuttaja informoi omia asiakkaitaan.

  Varma: Ohjeita ja tietoa asiakkaillemme koronaviruksen vaikutuksista
  Elo: Tietoa asiakkaille koronatilanteessa
  Ilmarinen: Kysymyksiä koronaviruksen vaikutuksista eläkevakuuttamiseen
  Mela: Koronavirus ja Mela-turva
  Veritas: Koronavirus: Vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin

 • Verohallinto ohjeistaa asiakkaita koronan vaikutuksista täällä. Erityisesti koronan vaikutuksista verojen maksuun on koottu tietoa tänne. Asiointi suositellaan ensisijaisesti OmaVeron kautta, mutta puhelinpalvelukin auttaa. Muista soittaessasi valita yritysmuotoa ja aihettasi koskeva puhelinnumero täältä, jotta pääset suoraan oikean palvelun äärelle

 • Yrittäjän oikeus työttömyysturvaan
  Hallitus helpottaa freelancereiden ja yksinyrittäjien pääsyä työttömyysturvan piiriin yritysmuodosta riippumatta. Yritystoiminnan edellytysten tilapäisluonteinen heikentyminen koronan vuoksi on peruste arvioida yritystoiminta työllistävyydeltään sivutoimiseksi yritystoiminnaksi. Sivutoimisen yritystoiminnan perusteella henkilöllä on oikeus työttömyysetuuteen. Päätoimisesti työllistyneen yrittäjän työttömyysetuuden saaminen ei edellyttäisi yritystoiminnan lopettamista.

  Muutos ei erottele eri yhtiömuodoissa harjoitettua yritystoimintaa, mikä turvaa poikkeusoloissa yrittäjien yhdenvertaisuuden. Yrittäjän oma ilmoitus riittää, mikä vähentää selvitystyön ja harkinnan tarvetta työ- ja elinkeinotoimistoissa.

  Työttömyysturvalakiin tehtävä muutos on määräaikainen. Muutosta valmistellaan työ- ja elinkeinoministeriössä. Tällä hetkellä arvio on, että hallitus käsittelisi asiaa 23.3. alkavalla viikolla. Myö me tiedotamme tarkemmin heti, kun saamme asiasta lisätietoa.

 • Business Finland on lanseerannut kaksi rahoitustuotetta koronaviiruksen tuomiin poikkeusoloihin. Näitä rahoitusratkaisuja on voinut hakea 19.3. alkaen sähköisesti. Ohjaamme asiakkaita rahoituksen haussa ja kannustamme toimimaan avustuksen haun suhteen ripeästi. Rahoitusta ei voida myöntää, jos kyseessä on suuri yritys, toiminimi, julkinen tai voittoa tavoittelematon organisaatio, säätiö, yhdistys tai ahvenanmaalainen yritys.

 • ELY:n käynnissä oleviin kehittämishankkeisiin voi saada joustavasti muutoksia aikatauluun ja sisältöön. Myös maksatuksia voi hakea nopeammassa aikataulussa. Muutoksista sovitaan oman ELY-keskuksen kanssa ja hakemus tehdään ko. hankkeen asiointipalvelussa.

  ELY-keskuksille on tulossa myös 50 miljoonan euron lisärahoitus. Tähän liittyvää tukea valmistellaan parhaillaan ja tarkoitus ottaa käyttöön niin pian kuin mahdollista. Tästä informoidaan tarkemmin myöhemmin. Lue lisää ELY:n sivuilta. Tiedotamme lisätietoa saatuamme myös ELY:n tukitoimista yrityksille!

 • Yritys-Suomen Talousapu -neuvontapalvelun resursseja on lisätty!
  Maksutonta ja luottamuksellista neuvontaa talousvaikeuksissa oleville yrittäjille on tarjolla ma-pe klo 9-16 (muutamin poikkeuksin klo 15 asti) numerossa +358 295024880 (pvm/mpm)

  • Mikäli haluat keskustella paikallisen yrityskehittäjän kanssa tai tarvitset apua yllä olevien toimijoiden palveluiden käytössä, yrityskehittäjä Ella Saarenpää on yrittäjien käytettävissä puhelimitse ma-pe klo 8-10 koko maaliskuun ajan. Päivystysajan ulkopuolellakin vastaamme yhteydenottoihin muun työn rinnalla. Yrityskehittäjän tavoitat numerosta +358 40 7612174 (pvm/mpm)

 • Taiken kautta jaetaan 1,5 miljoonan tuki taiteenalan freelancereille, yrittäjille ja tapahtumajärjestäjille. Taike avaa apurahahaun huhtikuun alussa, päätökset apurahoista tehdään huhtikuun lopussa. Tuki kohdistetaan jaettavaksi ensi sijassa lyhyinä apurahoina freelance-taiteilijoille, joiden työtilanteeseen koronaepidemia on konkreettisesti vaikuttanut. Haun tarkemmat kriteerit julkistetaan myöhemmin. Apurahojen määrä tulee olemaan arviolta ainakin 500.Tiedote 19.3.2020

Koronavirus vaikuttaa tällä hetkellä jokaisen suomalaisen elämään tavalla tai toisella. Koska tiedostamme sen vaikutukset myös alueemme elinkeinoelämään, haluamme tässä kohtaa tiedottaa niistä toimista, joilla pyrimme verkostomme kanssa minimoimaan poikkeuksellisen tilanteen negatiiviset vaikutukset alueemme yrityksiin.

Kokoamme tietoa ja kommentoimme mm. työ- ja elinkeinoministeriölle alueemme yritysten tilanteesta, jotta suunnitteilla olevat tukiratkaisut palvelisivat mahdollisimman tehokkaasti alueen elinkeinoelämää.

Tiedostamme tilanteen asettamat haasteet yritysten arkeen ja teemme parhaamme, jotta yrityskenttämme pääsee jälleen jaloilleen.

Tilanteessa myötä eläen ja yrityskenttäämme tukien,

Kemin Digipolis Oy ja Kemin kaupungin elinkeinopalvelut

 

Viimeisimmät Uutiset