Lappi näytti muille mallia EU-alueille klusteri- ja kiertotalouskonferenssissa Kemissä

thumbnail-1
EU-komission johtavat virkamiehet ja osallistujia ympäri Eurooppaa tulivat Kemiin tutustumaan alueella pitkäjänteisesti tehtyyn kiertotalouden klusteriyhteistyöhön. Digipoliksen johdolla, yhteistyössä alueen suurteollisuuden, pk-yritysten, sekä tutkimus- ja kehitysorganisaatioiden kanssa on Lapissa kehitetty ainutlaatuinen saumattoman yhteistyön malli, mistä nyt muut EU-alueet haluavat ottaa oppia. Lapin liitto järjesti kiertotalouden klustereihin keskittyvän konferenssin Kemissä 11.-12. helmikuuta yhdessä Euroopan komission, Digipoliksen, Sitran ja Kemin kaupungin kanssa.

”Responsible Industry Leading the Sustainable Development on the example of Industry Clusters Connecting Circular Economy” –konferenssi kokosi yhteen ympäri EU:ta alueellisen tason edustajien lisäksi teollisuuden sidosryhmiä ja komission korkeatasoisia virkamiehiä jakamaan näkemyksiään modernista klusteritoiminnasta ja kiertotaloudesta. Tavoitteena ulkomaalaisilla osallistujilla oli tutustua tällä hetkellä merkittävimpään kiertotalouden eurooppalaiseen mallialueeseen Meri-Lapissa.

thumbnail (2)-1
Tilaisuuteen saapui useita korkean tason vieraita ja puhujia sekä EU:n johtavia klusterityön kehittäjiä. Mukana olivat muun muassa Euroopan komission ympäristöasioiden pääosaston varapääjohtaja Joanna Drake, Euroopan komission sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosaston teollisuus- ja innovaatiopolitiikan osaston johtaja Slawomir Tokarski, Euroopan komission sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosaston Teollisuus- ja innovaatiopolitiikan osaston yhteisötalouden alaosaston Yksikönpäällikkö Ulla Engelmann ja Euroopan komission Suomen edustuston päällikkö Antti Peltomäki. Suomen hallituksen videotervehdyksen konferenssille antoi valtiovarainministeri Katri Kulmuni.

”Haluamme esimerkiksi pidentää tuotteiden käyttöikää ja välttää jätteiden syntymistä. Tuotteita suunnitellaan kestämään pari-kolme vuotta, mutta eikö kuluttajalla pitäisi olla oikeus niiden korjaamiseen tai kierrättämiseen? Kaikki tällainen pitää muuttaa. Uuden politiikan täytyy läpäistä kaikki politiikka-alueet”, kuvaili komission ympäristöasioiden pääosaston varapääjohtaja Joanna Drake sanomalehti Lapin Kansassa.

Klusteritoiminnasta ja kiertotaloudesta kuultiin puheenvuorot myös muun muassa Sitran johtavalta asiantuntijalta Nani Pajuselta, Metsä Groupin yhteiskuntasuhdejohtaja Jari Voutilaiselta ja Outokummun kestävyyden ja ympäristöasioiden varatoimitusjohtaja Juha Ylimaunulta. Osa osallistujista pääsi tutustumaan kaivosteollisuuden arvoketjuihin tutustumiskierroksella Kemin kaivokselle ja Outokummun terästehtaalle konferenssin toisena päivänä.

Kemin konferenssissa julkistettiin tiistai-iltana uusi merkittävä allianssi investorien houkuttelemiseksi kiertotalouteen (European Alliance for Cross-Industrial Circular Economy Investment). Digipoliksen valmisteleman allianssin tavoitteena on verkosto, jossa yrityksillä olisi paremmat mahdollisuudet kiertotalouden kehittämistyöhön. Verkostoon tullaan kutsumaan eurooppalaisia yksityisen ja julkisen sektorin toimijoita. Aloitteella on tarkoitus parantaa erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusmahdollisuuksia projektien alkuvaiheissa.

thumbnail (3)-1

 

Topics: Digipolis Uutiset, Teollinenkiertotalous