Kiertotalouden suomalaiset avainosaajat kokoontuivat Kemissä

51321723_649482348843047_6038404322285322240_n

”Kestävän kehityksen maailmassa mitään ei ole varaa heittää hukkaan. Tämän seutukunnan ja sen teollisuuden näyttämä tie on se, mitä maailman pitää kulkea”, totesi asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen keskiviikkona Kemin kulttuurikeskuksessa järjestetyssä yleisötilaisuudessa, jonka teemana oli Kemi arktisen kiertotalouden suunnannäyttäjänä.

Yleisötilaisuudessa Kemin edelläkävijyyttä esitteli Digipoliksen ja Kiertotalouskeskuksen projektijohtaja Kari Poikela. Tilaisuus päätti kolmepäiväisen Arktisen neuvoston kestävän kehityksen työryhmän kokouksen, minkä lisäksi Kemissä vieraili samaan aikaan SITRAn kiertotalouden ohjausryhmä yhdessä Kiertotalouskeskuksen johtoryhmän kanssa.

”Näissä päivissä Kemissä yhdistyivät useiden huippuosaajaryhmien kokemus ja näkemykset. Oli hienoa kuulla vuoropuhelua teollisuuden, viranomaisten ja kehittäjien kesken. Alueemme ainutlaatuisuus kansainvälisessäkin mittakaavassa tuli erinomaisella tavalla esille. Kaikki osapuolet ovat kiinnostuneita siitä, miten meidän teollisen symbioosin mallimme saadaan räätälöityä ja monistettua myös muualle”, totesi Poikela.

SITRAn Kiertotalouden ohjausryhmän vierailun avauspuheenvuoron piti Digipoliksessa ministeri Kimmo Tiilikainen. Digipoliksessa järjestettyjen seminaarien lisäksi ohjausryhmä vieraili teollisuuskohteissa Kemissä ja Torniossa. Kahden päivän ohjelmaan sisältyivät vierailut muun muassa Elijärven kaivoksella, Outokumpu Tornio Worksilla ja Stora Enson Kemin tehtaalla.

Suomi on edelläkävijän roolissa

Kansainvälisessä mittakaavassa Suomi on edelläkävijä kiertotaloudessa. Sitran johdolla Suomelle laadittiin vuonna 2016 maailman ensimmäinen kansallinen kiertotalouden toimintaohjelman tiekartta, jonka tavoite oli luoda yhteiskuntaan yhteinen tahtotila kiertotalouden edistämiseksi ja määrittää siihen tehokkaimmat keinot.

Sitra nimesi yhdeksi tiekartan avainhankkeeksi Kemin Digipoliksen vetämän teollisen kiertotalouden innovaatioalustan. Seuraava askel oli hanke, jossa perustettiin Teollisten Symbioosien osaamis- ja koulutuskeskus Kemi-Tornioon.

Sitran rahoittaman Kiertotalouskeskuksen perustajina ja ydintoimijoina ovat Digipolis, Kemin kaupunki ja Lapin ammattikorkeakoulu. Keskuksen tavoitteena on kiertotaloutta harjoittavien yritysten toimintaympäristön kehittäminen kilpailukykyisemmäksi.

”Kiertotalous terminä on lyönyt maailmalla läpi – erityisesti EU:ssa, mutta myös Kanadassa ja osittain Aasiassa. Meillä on edelleen maailmanlaajuisesti uniikki kiertotalouden tiekartta ja potentiaali 75 000 uudelle työpaikalle Suomessa. Tiekartan päivitys julkaistaan 13. maaliskuuta”, totesi projektijohtaja Kari Herlevi, joka on Sitran kiertotalous-avainalueen vetäjä.

Topics: Teollinenkiertotalous