Keskustelua kiertotalouden hyödyntämisestä julkisen sektorin hankinnoissa

outokumpu_tornion_operaatiot

Digipoliksessa järjestettiin keskiviikkona seminaari aiheella ”Kiertotalous kuntien maarakentamisessa”.

Seminaarissa kuultiin monia kommentteja kiertotalouden hyödyntämisestä teollisuuden arjessa. Yritysten ja teollisuuden puheenvuorot käyttivät Martti Hintikka (Ecolan), Jukka Toivanen (Veljekset Toivanen), Taisto Saari (Stora Enso) ja Juha Mustaniemi (Destia). Seminaarin osallistujiin kuului Outokummun ympäristöjohtaja Juha Ylimaunu, joka totesi kiertotalouden merkityksestä ja potentiaalista seuraavaa:

”Outokumpu on edelläkävijä kiertotaloudessa, sillä kierrätysterästä hyödyntävät Tornion tehtaat ovat suurin materiaalien kierrätysyksikkö Euroopassa. Sivuvirroissa on suurien määrien vuoksi edelleen paljon kehittämistä ja huomattava potentiaali. Esimerkiksi Tornion tehtaiden kuonat ovat jo pääosin tuotteistettu. Vaikka kyse ei ole corebisneksestä, puhutaan miljoonasta tonnista joka vuosi. Se vaatii kumppaneita, jotka huolehtivat tuotteistuksesta, käsittelystä ja markkinoinnista. Ja tietysti tarvitsemme asiakkaat ja toimivat markkinat.”

Seminaarissa Rambollin yksikönpäällikkö Marjo Koivulahti (ympäristögeotekniikka T&K) kertoi uusiomateriaalien hyödyntämisestä UUMA3-ohjelmassa sekä Ympäristöministeriön puolesta Mara- ja Masa-asetuksien sisällöstä (uusiomateriaalien ympäristöhyväksyntä). Uusiomateriaalien testauksesta ja toimivuuden mittauksesta kertoi puolestaan Pekka Kämäräinen Lapin ammattikorkeakoulusta. Liikenneviraston Timo Tirkkonen puhui Uusiomateriaaleista suunnittelu- ja hankintaprosesseissa.

Digipoliksen omat alustajat olivat seminaarin puheenjohtaja Seppo Ahola ja Kierto- ja biotalouskeskuksen vetäjä Kari Poikela. Ahola kertoi teollisuuden uusiomateriaalien hyödyntämisestä kevyen liikenteen väylän rakentamisessa: Kemissä on tehty koko Euroopan mittakaavassa edelläkävijän roolissa töitä teollisuuden sivu- ja uusiomateriaalien käytössä tierakenteissa sekä älytievalmiudessa, oppimis-, kehitys- ja testausalustan hyödyntämismahdollisuuksissa. Poikela puolestaan puhui kierto- ja biotalouskeskuksesta kehityksen mahdollistajana.

 

logot1

 

logot2

 

Topics: Teollinenkiertotalous