Kansainväliset asiantuntijat koolla kiertotalouden keskiössä

Kiertotalouden kansainväliset asiantuntijat ovat koolla Kemi-Tornion seudulla. Kaksipäiväinen tapahtuma on tällä kertaa covid19:n takia virtuaalinen. Kyseessä on Interreg Baltig Sea Region -rahoitteisen Baltic Industrial Symbiosis (BIS) -hankkeen -tapahtuma, jonka tavoitteena on jakaa pohjoismaisten toimijoiden kesken osaamista ja parhaita käytänteitä teollisiin symbiooseihin liittyen.

Tapahtumaan osallistuu yli 20 asiantuntijaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Puolasta ja Venäjältä. Kiertotalouskeskuksen ohjelmapäällikkö Tuomas Pussila sanoo, että Kemi-Tornion alue on erinomainen paikka pitää tapahtuma.

  • -Täällä olemme kiertotalouden todellisessa keskiössä. Tietotaitoamme arvostetaan ympäri Eurooppaa ja olemme kiertotaloutta harjoittavien yritysten keskellä.

 

  • kemi-tehdas-ilmasta (1)
  •  
  •  
  • Kiertotalous kaikessa suunnittelussa mukana

BIS-tapahtuman aikana 1.-2. joulukuuta järjestetään muun muassa virtuaalivierailut Metsä Groupin Kemin tehtaille, Tapojärvelle ja SMA Mineralsille. Kiertotalous on monissa yrityksissä oleellinen osa liiketoimintaa ja esimerkiksi Tapojärvi Oy:n omistaman kaivosyhtiö Hannukainen Mining Oy:n tavoitteena on olla maailman puhtain kaivos, jos lupaprosessit Kolarissa etenevät yhtiön kaavailemassa aikataulussa vuodelle 2023.

Metsä Fibre taas suunnittelee Kemiin uuden sukupolven biotuotetehdasta, joka pystyy valmistamaan vuodessa 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua sekä lukuisia muita biotuotteita. Toteutuessaan tehdas olisi pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos.

- Kaikessa suunnittelussa on nykyisin mukana kiertotalousajattelu, tekninen johtaja Matti Toivonen Metsä Fibreltä kertoo.

  • Lämmintä vuorovaikutusta ja mielenkiintoisia yritysvierailuja

Tanskalainen Dansk Symbiosis johtaa muun muassa yliopistojen ja kiertotalouskeskusten asiantuntijoista koostuvaa BIS-hanketta ja yhteistyön tuloksena kootaan tietoa parhaista teollisista käytänteistä. Hanke on käynnistynyt viime vuonna ja kestää vuoden 2021 loppuun.

Maailman johtavasta metsäbiotalouden yritysklusteri Paper Provincesta Ruotsista tapahtumaan osallistuva kansainvälisten suhteiden johtaja Magnus Persson on hyvin tyytyväinen ensimmäiseen päivään.

- Yritysvierailut olivat hyvin mielenkiintoisia ja on aina mukavaa nähdä myös vilahdus itse kaupungista. Ehkäpä keskiviikkona pääsemme Kemin lumilinnaan, Persson naurahtaa. 

Kemi-Tornion tapahtumaa on organisoinut Kiertotalouskeskuksen kiertotalouden asiantuntija Tiina Puotinen.

  • - Mielenkiintoisinta on se, että olemme jo kevään ja syksyn aikana oppineet hoitamaan käytännön asioita etäkokousten avulla, mutta nyt testaamme, kuinka onnistumme etäyhteyksien varassa kehittämään suhteita ja luomaan lämmintä vuorovaikutusta ryhmän kesken. Emme voi jäädä odottamaan, että maailma palaa ennalleen, vaan meidän on pakko kehittää omaa tekemistämme ja osaamistamme niin, että pystyisimme parhaamme mukaan olemaan vuorovaikutuksessa ja rakentamaan ihmisten välisiä suhteita myös etäolosuhteissa, Puotinen pohtii.
  •  
  •  
  •  

Topics: Biotuotetehdas, kiertotalous, kiertotalouskeskus, baltic industrial symbiosis, tapojärvi, metsäfibre, kemi-tornio, kemi, tornio, eurooppa