Henkilökuvassa yrityskehittäjä Tiina Puotinen Kierto- ja biotalouden ammattilainen

 

tiina_puotinen

Digipoliksessa yrityskehittäjänä (Arctic Business Concept) työskentelevä Tiina Puotinen on kahden akateemisen loppututkinnon nainen. Hän on opiskellut Oulun yliopistossa sekä kauppatieteitä että prosessitekniikkaa. Digipoliksen palvelukseen hän saapui mielenkiintoisen polun jälkeen.

- Olen työskennellyt erilaisissa myynnin ja asiakaspalvelun tehtävissä sekä teollisessa ympäristössä että kuluttajapuolella. Diplomi-insinööriopinnoissani keskityin biotuotetekniikkaan ja teollisuuden ympäristötekniikkaan ja sain käytännön työkokemusta sekä sellukeittämöltä että ympäristölaboratoriosta, kertoo Tiina Puotinen.

Puotisen urakehityksen tarina on Digipolista imarteleva, sillä yrityksen asema kiertotalouden edelläkävijänä tulee hienolla tavalla esille sen käänteissä.

- Opintoni alkoivat olla loppusuoralla ja etsin diplomityöpaikkaa. Googletin hakusanalla ”kiertotalous” ja ensimmäinen osuma oli Digipolis. Lukemani perusteella päättelin, että tämä organisaatio tietää, mitä alueella tapahtuu. Otin yhteyttä toimitusjohtajaan ja asia lähti etenemään. Tein kiertotalouteen liittyvän diplomityöni erään alueen yrityksen palveluksessa, jatkaa Puotinen.

Tulevaisuuden tekijä

Tiina Puotinen työskentelee todellisella Meri-Lapin alueen tulevaisuudenalalla. Teollisten symbioosien ja ympäristöliiketoiminnan arvo on arvioitu olevan Digipoliksen toiminta-alueella vuositasolla 200 miljoonaa euroa.

- Olen aina ollut kiinnostunut perinteisestä teollisuudesta sekä ympäristöasioista ja kestävästä kehityksestä. Tässä suhteessa Digipolis on alueen näköalapaikka, toteaa Puotinen.

Kierto- ja biotalouden uusien investointien liiketoimintapotentiaali Lapissa on kuitenkin nykytasoon verrattuna kymmenkertainen.

- Meillä on alueella suurteollisuuden maailmanluokan toimijoita, joiden ympärille on rakentunut monenlaista osaamista todella paljon. Tämä on noteerattu myös valtakunnallisesti, sanoo Puotinen.

Kestävyystyökalu herättää kiinnostusta

Jatkossa biotalouden taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristölliset vaikutukset ovat mitattavissa erityisen kestävyystyökalun ansiosta. Tällä hetkellä Puotisen työt kietoutuvat pitkälti kestävyystyökalun ympärille.

Kestävyystyökalu on kehitetty siten, että se sopii kaikille teollisuudenaloille ja kaiken kokoisten yritysten toiminnan läpivalaisuun. Lisäksi sillä voidaan tarkastella yritysten yksittäisten investointien kestävyyttä. Konsernitasolla työkalu antaa tietoa yritysjohtajalle tehtaiden keskinäisestä kestävyydestä, jota voidaan parantaa mahdollisimman tasapuolisesti.

VTT on tuonut työkaluun vielä lisäksi aluetaloudellisen merkityksen. Työkalulla voidaan tarkastella myös suunnitteilla olevien uusien yritysten toimintaa, jotta ne osaavat ottaa riittävän laajasti kestävyysasiat huomioon tulevassa toiminnassaan.

- Kestävyystyökalu on kehitetty alun perin prosessiteollisuuden tarpeisiin, mutta se kehitettynä soveltuu myös kaivosteollisuuteen, korostaa Puotinen.

Topics: Teollinenkiertotalous