Uutiset

Julkaistu: 5.11.2015

Pohjoinen kehittäjä – henkilökuvassa Aarno Martin

/media/martin.jpg

Vahva teollisen tuotekehityksen ammattilainen Aarno Martin on aloittanut Arctic Business Concept -hankkeen Ylitornion, Kolarin, Kittilän ja Pellon osahankkeen projektipäällikkönä.

Aarno Martin vastaa puhelimeen Kolarissa. On aurinkoinen aamu, poikkeuksellisen lämmintä syyskuun lopun keleiksi. Alkuviikosta kotoa Rovaniemeltä Kolarin toimipisteelle lähtiessä auton lasit olivat kuitenkin jo jäässä.

Aarno aloitti Arctic Business Concept -hankkeessa projektipäällikkönä syyskuun puolessavälissä. Parin ensimmäisen viikon aikana hän jalkautuu hankkeen kohdeyrityksiin eri kuntien elinkeinotoimijoiden kanssa. Ajokilometrejä kertyy tulevaisuudessa Ylitornion, Pellon, Kolarin ja Kittilän välillä. Istumisen vastapainoksi mies harrastaakin monipuolista liikuntaa.

– Tunnustelu- ja tutustumisvaihe on tarpeen, jotta päästään rakentamaan luottamusta ja suuntaamaan hanketta oikeille raiteille.

Hankkeen tavoite on parantaa alueen pk-yritysten kilpailukykyä ja sitä kautta kasvua. Tuotteistaminen ja prosessien kehittäminen kohottavat ja harmonisoivat alueen yritysten tuotteiden ja palvelujen laatua niin, että ne kohtaavat myös isojen kansainvälisten yritysten tarpeet.

Tuotteen tuotannon ja palvelun osaaja

Pelkosenniemeltä kotoisin olevan Aarnon matka vei 13-vuotiaana Ruotsiin. Siellä tuli käytyä koulut ja tutustuttua ”hanttihommiin” lautatarhalla. Opiskellessaan insinööriksi Aarno työskenteli samaan aikaan Electroluxin tehtaalla ohutlevytuotannossa astianpesukoneiden sisusten ja 2000 työkaverin kanssa. Electroluxin palveluksessa eri tehtävissä hurahtikin 13 vuotta, kunnes paluumuutto Suomeen toi Aarnolle ensin oman suunnitteluyrityksen ja pian sen jälkeen tuotekehityspäällikön toimen Lappset Groupissa. 1990-luvun taitteesta eteenpäin Aarno siirtyi oman perheen hotellialan yritykseen, kunnes palasi takaisin Lappsetille tehden 13-vuotisen uran tuotekehityksen vetäjänä sekä palveluliiketoiminnan digitalisoinnissa ja ylösajossa ennen ABChankkeeseen siirtymistään.

– Koskaan ei ole kiinnostanut asua Etelä-Suomessa! Rovaniemi tai korkeintaan Oulu on se etelän raja, Martin toteaa myöntäen kuitenkin työskennelleensä myös tuotekehitystehtävissä Isossa-Britanniassa sekä metallikomponenttitehtaan perustamisen merkeissä viime kevääseen saakka Tallinnassa.

Kaivosklusterin kokoaja

Vahvan teollisen tuotannon ja tuotekehityksen taustan mies puhuu rauhallisesti arktisista mahdollisuuksista. Arktisen vahvuuden tärkeimmät tekijät ovat Aarnon mielestä sekä matkailu että luonnonvarat. Niiden yhteensovittaminen on haastavaa. Työnkuvaan kuuluu sekä eri toimialojen yritysten verkostoitumisen, klusterin synnyn edistäminen että asukkaiden kuuntelu. Hanke keskittyy kaivosteollisuuteen, joka herättää tunteita ja mielipiteitä. Merkittävässä osassa hanketta on myös kestävän kehityksen mukaisten toimintojen edistäminen.

– Hankkeen kohderyhmään kuuluvia, eli teollisuutta palvelevia yrityksiä on pelkästään Ylitornion, Pellon, Kittilän ja Kolarin alueilla tuoreen listauksen mukaan reilut viisikymmentä.

Martinin mukaan kaivosteollisuuteen painottuvan hankkeen lopputulokseen vaikuttaa olennaisesti kaivannaisten maailmankauppahinnan kehitys. Hankkeeseen mukaan tulevat yritykset saavat kuitenkin arvokasta osaamista oman toimintansa kehittämiseen ja alihankintana toteutettavan työn tai palvelun laadun standardointiin. Näin ollen myös kaivostoimialaa tukevat toimijat, kuten puhtaanapidon, ruoka- ja huoltopalveluyritykset voivat hyötyä.

Arctic Business Concept

  • Kolmevuotinen hanke (3/2015–3/2018), jonka tuloksena Lappiin kehittyy vahva ja tunnustettu teollisuus- ja kaivannaispalvelutoimijoiden klusteri.
  • Hankkeen tavoitteisiin kuuluu myös kestävän kehityksen mukaisen toiminnan edistäminen Lapin luonnonvarojen jalostamisen arvoketjuissa ja yritysten toiminnassa.
  • Toimenpiteillä mahdollistetaan teollisuudessa ja kaivannaistoimialalla toimivien pk-palveluyritysten kilpailukyvyn ja kasvun tukeminen.
  • Suuressa kuvassa Lappi edistyy tavoitteessaan olla EU:ssa edelläkävijä ja mallialue luonnonvarojen kestävässä jalostamisessa läpi arvoketjujen.
Takaisin edelliselle sivulle