KEMIN
BIOJALOSTAMO

Suomen suurin energiapuun käyttäjä - 2,8 miljoonaa kuutiota vuodessa. 225 000 tonnia toisen sukupolven biopolttoainetta, josta 75 % olisi uusiutuvaa dieseliä ja 25 % uusiutuvaa bensiiniä. Investointi 900 miljoonaa euroa.

Perustieto hankkeesta

Hankkeen tavoitteena on selvittää Kemin Ajokseen mahdollisesti tehtävän biojalostamoinvestoinnin luomat mahdollisuudet liittyen alueelliseen ekosysteemin luomiseen. Esiselvityshankkeen toimenpiteinä ovat mm. teollisuuspalveluyritystarjontaan, infrastruktuuriin, logistiikkaan, raaka-aineterminaaleihin ja työvoimankoulutustarpeisiin liittyvät kartoitukset. Perustuen edellä mainittuihin kartoituksiin, hankkeen tuloksena syntyy kokonaisvaltainen kuva alueellisen ekosysteemin vaatimuksista ja sen luomista mahdollisuuksista alueen yritystoiminnalle.

a. Digipolis

Hankkeen päähallinnoija on Kemin Digipolis Oy, joka on vuonna 1993 perustettu kehittämis- ja innovaatioyhtiö. Yhtiön päätoimialana on yritysten toimintaympäristöjen kehittäminen kokonaisuutena. Digipoliksen kasvun ja kehittämisen kannalta avainasemassa on ollut monipuolinen ja syvällinen yhteistyö niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Yritysten tarpeet suuntaavat Digipoliksen toimintaa ja tarpeisiin vastataan laajalla kumppaniverkostolla.

b. Kaidi

Kaidi Finland on perustettu käynnistämään ja valvomaan Kemin Ajokseen suunniteltua biojalostamon investointiprojektia. Vuoden 2016 alussa perustettu Kaidi Finland vastaisi tuotantovaiheessa tehtaan operoinnista, prosessin optimoinnista ja teknologia- sekä innovaatioyhteistyöstä. Kaidi Finlandin omistaa yksi Kiinan suurimmista bioenergiatoimijoista, Sunshine Kaidi New Energy Group. Kaidi Finlandin toimitusjohtaja on Carl Haglund. (kaidi.fi)

Kaidi haluaa mahdollistaa ensiluokkaisen uusiutuvan dieselin tuottamisen Suomessa. Yritys suunnittelee rakentavansa Kemiin biojalostamon, joka tuottaisi vuodessa 225 000 tonnia uusiutuvaa biopolttoainetta, josta 75 prosenttia olisi uusiutuvaa dieseliä ja 25 prosenttia uusiutuvaa bensiiniä. (kaidi.fi)

Biojalostamon investointi on 900 M€
Rakentamisaika on noin kaksi vuotta ja 4 000 htv
Kotimaisuusaste on 50 % eli 450 M€ jää Suomeen

c. Ekosysteemikuvaus metsästä
biopolttoaineeksi

kaidi-ekosysteemi

 
partner-digipolis-vihrea partner-lapinamk partner-lappia partner-kemi partner-kaidi
partner-kemin satama partner-partnerbook

partner-ely partner-eu-vipuvoimaa eu